Enquête

column Regiobode 12 december 2006
Geachte lezer. In deze krant werd vorige week op de gemeentelijke servicepagina’s van de Gemeente Rheden een enquête afgedrukt. De vragen daarin beogen vast te stellen in hoeverre de nieuwe wijze van vergaderen door de Gemeenteraad een succes te noemen is. De raad heeft vanaf mei dit jaar geëxperimenteerd met een andere manier van vergaderen. In januari moet beslist worden of het zinvol is daarmee door te gaan. Uiteraard wil de politiek graag weten wat de burgers er van vinden. Daarom die enquête. Door een misverstand zijn abusievelijk de verkeerde enquêtevragen afgedrukt. De verantwoordelijk ambtenaar is inmiddels overgeplaatst naar de plantsoenendienst. Hoewel iedereen weet dat ‘de vraag stellen het antwoord kennen’ betekent, hieronder de juiste enquêtevragen waarop wij graag uw reactie vernemen. Op de gemeentelijke website www.rheden.org/enquete1 staan helaas nog de verkeerde vragen. De vergadering waarin moet worden besloten om ook daar de juiste vragen te stellen is nog niet gepland. Maakt u dus a.u.b. gebruik van het enquêteformulier dat wij als rectificatie hieronder voor u afdrukken.

Vraag 1: De Raad van de Gemeente Rheden vergadert helemaal anders. Wat vindt u daarvan?
Antwoord a:
Is mij persoonlijk niks van bekend. Hoezo wordt mij dat niet verteld?
Antwoord b: Het gaat een stuk beter zo. Je merkt het dagelijks op straat.
Antwoord c: Vergaderen is ‘fun’.
Indien u bij deze vraag voor antwoord c kiest hoeft u de enquête niet verder in te vullen. We weten inmiddels hoe er over denkt en gaan de rest van uw antwoorden voor geen meter serieus nemen.

Vraag 2: De nieuwe manier van vergaderen moet de politiek dichter bij de mensen brengen. Heeft u daar iets van gemerkt?
Antwoord a: Als ik heel dicht bij wethouder Brader kom, word ik altijd een beetje bang.
Antwoord b: Als u bedoelt dat ik voortaan de lichaamsgeur van raadsleden kan ruiken, bedank ik hartelijk.
Antwoord c: Bij mij in de straat woont al een raadslid. Wat denkt u dat er met huizenprijzen is gebeurd?

Vraag 3: Vergaderen is nooit leuk, maar wat zou het voor u aantrekkelijker maken?
Antwoord a: Een hapje en een sapje op de publieke tribune.
Antwoord b: Iedere maand een ander thema, zoals Ridders, oude ambachten, science fiction of modelspoorbanen op de agenda zetten.
Antwoord c: Meer black-outs van wethouder Pieper.

Vraag 4: De rol van burgemeester en wethouders is in het dualisme is helemaal anders geworden. Hoe kan dat beter tot uitdrukking komen?
Antwoord a: burgemeester Petra van Wingerden moet een breiwerkje meenemen.
Antwoord b: wethouder van financiën Kock moet iedere keer het actuele banksaldo melden.
Antwoord c: de microfoon van wethouder Wilschut moet vaker uitvallen.

Tot zover de enquêtevragen. Gaat u er a.u.b. niet vanuit dat uw mening er iets toe doet. De Raad zit er tenslotte vier jaar en tegen de komende verkiezingen weet u zich hier toch niets meer van te herinneren. Bovendien geloven we niet dat u als achterlijk stemvee ook maar enig benul heeft hoe moeilijk het is om een vergadering een beetje op tijd te laten eindigen. Wie wil er trouwens weer zo vroeg naar huis?

Nel Son