Extreme komkommer

column Regiobode 13 augustus 2008
Dit is de laatste week van de komkommertijd voor onze regio. Vanaf volgende week moet ik er weer ernstig rekening mee gaan houden dat er lezers zijn die kennis nemen van wat ik hier opschrijf. Komkommertijd is een heerlijke tijd voor wie er de volle lengte van kan meemaken. Ik plan al jaar en dag mijn vakanties in het voor- en najaar, zodat ik extreem kan genieten van deze periode. De wegen zijn leeg, de winkels worden bevolkt met campinggasten, je hoort eens een ander dialect of een vreemde taal om je heen. Op mijn werk kan ik lekker bezig blijven zonder steeds andere collega’s van dienst te moeten zijn. Een effect dat ik sterk uitbuiten moet, omdat er weer erg veel tijd gaat zitten in het aanhoren van alle vakantieverhalen als ze terugkomen. Komkommertijd voelt een beetje als alle dagen zondag. Er is een serene rust neergedaald, iedereen lijkt zich koest te houden. Ja, het bevalt me wel. Toch is het altijd weer sneller om dan je hoopt. Nog maar een paar dagen en het gejakker neemt weer een aanvang. Dat begint al meteen ‘s morgens als iedereen weer op ongeveer dezelfde tijd op het werk wil zijn. Donder eens op, hoor ik mezelf reeds roepen, als al die vakantiegasten ineens ook zo nodig op dat stukje weg moeten zijn waar ik rijd. Het was zo lekker toen jullie nog aan de costa’s verbleven in jullie kipcaravans en bungalowtenten. Nederland is een aangenaam landje als er een paar miljoen bewoners op vakantie zijn, stelde ik wel eens eerder vast. Ik snap ook wel dat we het moeilijk zo kunnen regelen dat het het hele jaar door vakantie is met bijpassend komkommereffect. Maar lekker lijkt me dat wel. Even een zijspoor als u me toestaat. Ik bedacht me zojuist bij de lunch dat het een rare gewoonte is om boter op het brood te smeren. Weet iemand waar dat vandaan komt? Dat we het brood dat we eten ‘boterhammen’ noemen, accepteer ik niet als verklaring. We hebben die naam er aan gegeven omdat we er boter op smeren, maar dat vertelt me nog niks over de reden dat we dat doen. En waarom is brood een boterham als er boter op zit en waar kom dat ‘ham’ nu ineens vandaan? Ja, kijk; voor dat soort vragen is ineens ruimte tijdens de komkommertijd. Ik meen me te herinneren dat er zelfs letterlijk tijd was voor nieuws over komkommers, deze afgelopen komkommertijd. In een onbegrijpelijke kronkel van regelzucht blijkt onze Europese Unie ooit besloten te hebben dat komkommers niet meer krom mogen zijn. Toch een behoorlijk staaltje bestuursdrift, neem me niet kwalijk. Er schijnt nu een tegenbeweging op gang te komen die wil dat er ook weer kromme komkommers gekweekt mogen worden. Gedurende de rest van het jaar zou ik dit nieuwtje weghonen naar de verste uithoeken van mijn aandachtsveld. Tijdens de komkommertijd ben ik er echter maar wat door geboeid. Is het vanwege het feit dat je rechte komkommers gemakkelijker in dozen kunt verpakken, vraag ik me af? Kan zo gauw geen andere reden bedenken. Als er meer rechte komkommers in een doos passen, zie ik enige logica van de maatregel nog wel in. Meer komkommers in één doos, betekent minder dozen en dat is een besparing op grondstoffen en cee-ooh-twee uitstoot waar je de laatste tijd zo enorm mee geplaagd wordt. Hoe dan ook; ik moet me de komende dagen maar eens gaan instellen op het schrijven van een stukje voor deze krant dat een minder komkommergehalte heeft. Maar voorlopig ga ik nog een paar dagen door met extreem genieten.
Nel Son