2008

columns Regiobode 2 en 9 januari 2008
Januari - Ja hoor, het nieuwe jaar begint aan de Veluwezoom zoals het eindigde. Niks nieuws onder de zon hoeveel gelukkigs en nieuws men elkaar ook wenst. Hooguit is in Brummen kort even de vraag aan de orde wanneer men opgeslokt zal worden door Apeldoorn. De diensten voor mensen met een uitkering die sinds enige maanden aan deze grote buur zijn uitbesteed, brengen menig burger aan het twijfelen of ze iets gemist hebben. Is Brummen een buitengewest geworden van Apeldoorn? In Eerbeek zijn ze minder verontrust. Daar mogen de steuntrekkers nog rekenen op tewerkstelling langs het Apeldoorns-Dierens Kanaal. De diepgang van de besluitvorming en van het kanaal blijven de gemoederen echter nog even bezighouden. Voor de probleemoplossing zijn de ogen gericht op buurgemeente Rheden.
Februari - Ook in Doesburg kan men de ogen niet afhouden van de wijze waarop aan de overkant van de IJssel met problemen wordt omgegaan. Heeft men in de oude IJsselstad al jaren last van het probleem te worden beschouwd als winkeldochter in de gemeentelijke herindelingen; plots gloort er licht aan de Veluwezoom. De manier waarop ze in Rheden omgang hebben gevonden met vraagstukken is een inspiratieve impuls voor de partijen aldaar. Zowel binnen als buiten de coalitie van het toch zo moeilijk te besturen piratennest is iedereen het er over eens. De beste strategie voor 2008 is simpelweg vol te houden dat men als Hanzestad niet bestaat. Dat heeft direct tot gevolg dat er niets meer is om samen te voegen of zelfstandig te laten. Burgemeester Overweg, die een lelijk kuchje heeft overgehouden aan de Nieuwjaarsduik, vat het Bommeliaans samen met de woorden: "Je bent het probeem dat je bedenkt, als u begrijpt wat ik bedoel".
Maart - Schijnen er in Beekbergen twee heel beroerde verpleeghuizen te staan volgens de Gelderlander van vorig jaar; een opstand onder ouderen wordt in de kiem gesmoord. De directies van de betreffende huizen zijn in overleg getreden met hun bewoners en hebben afgesproken voortaan over uitdagingen te spreken. "Problemen doen we hier niet meer aan", licht een woordvoerder toe, "en dat scheelt een hele slok op een borrel." De accommodaties voor ouderen worden bovendien tijdens het toeristenseizoen voor gasten van buiten Beekbergen opengesteld. Bewoners van de verpleeghuizen maken in die tijd plaats voor een verblijf op de omliggende campings en vakantieparken. "Wie in september de weg naar het eigen tehuis niet meer terug weet te vinden, heeft geen probleem, maar een winterbestemming", redeneren de directies soepeltjes.
April - Radio en teevee snellen toe om het afscheid van wethouder Jan Bart Wilschut van de Gemeente Rheden vast te leggen. Vorige maand stonden alle cameraploegen er ook al, maar Jan Bart had laten uitrekenen dat een maandje langer wethouder blijven toch net iets lucratiever was met het oog op zijn wachtgeld. Op zijn afscheidsreceptie gaat het er emotioneel aan toe. Diverse bewonersgroepen eisen inspraak over de borrelhapjes, de toespraak van de burgemeester, de verkoop van woningen in het opgeheven plangebied voor weg en spoor onder Dieren door en de veters die de vertrekkende wethouder in zijn schoenen heeft. Wilschut zelf gedraagt zich manmoedig. In alle commotie rond zijn vertrek debiteert hij de wijsheid: "Wachtgeld is pas een probleem als je het zo wilt zien. Zo zie ik het dus niet!"
Mei - Op het Ministerie van Verkeer en Waterstaat willen ambenaren het geld, bestemd voor de bouw van een autotunnel en spoortunnelbak in Dieren overmaken naar Marijke van Haaren van de Provincie Gelderland. Die is echter inmiddels met de noorderzon vertrokken. Niemand weet waar ze uithangt. "Geen probleem", zeggen haar ambtenaren. "Geen gedeputeerde, geen beleid. Geen beleid, geen probleem," redeneren ze modern de cirkel rond. Inmiddels is er een geruchtenstroom op gang gekomen over de verblijfplaats van van Haaren. Ze schijnt het laatst te zijn gesignaleerd in de wijnkelder van Rhedens ex-wethouder Jan Bart Wilschut. "Ook geen oplossing," oordelen de provincieambtenaren. "Voor zover wij weten hangen daar geen camera's."
Juni - Check this! Het is een oude volkswijsheid dat problemen, waaraan je langere tijd geen aandacht besteedt, vanzelf over gaan. Dat in de gemeente Rheden herwonnen inzicht maakt de bestuuders aldaar tot goeroes voor bestuurlijk Nederland. Met Pedro Canters voorop trekt het Rhedense circus al voordachtgevend door het land. Hun boodschap wordt overal met ontzag begroet. Dat het leven zo simpel kan zijn: een probleem dat eerst onoverkomelijk groot leek, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Gewoon door het geen probleem meer te noemen. Premier Balkenende is diep onder de indruk en wil het voltallige College van BenW van Rheden als adviescommissie aan zijn Kabinet hangen. Burgemeester Petra van Wingerder pruttelt eerst nog wat tegen: "Heb ik nog de vrijheid om in spijkerbroek te wandelen als ik in het zicht van het Kabinet moet functioneren?" laat ze haar woordvoerdster vragen. Er komt een spijkerbroekvrijstelling van Balkende.
Juli - Het is achteraf bezien een wonder te noemen dat de plannen voor weg en spoor onder Dieren door tot zoveel bestuurlijke promotie hebben geleid. Dat oordeelt een commissie onder leiding van ex-wethouder Jan Bart Wilschut. Zijn voorgangers Hans Alberse en Ella Schadd-de Boer vonden eerder nog een leuk baantje als burgemeester elders. Terwijl toch hen aangerekend zou kunnen worden dat ze te weinig teugels op de bokkenkar hadden gespannen die Hart van Dieren ging heten. "Als daar een bestuurlijke logica onder zou liggen, was ik nu minister-president," concludeert de onderoekscommissievoorzitter. Dat juist hij een rol heeft in dit onderzoek wil hij niet als een probleem zien. "Om dat een probleem te noemen moet er eerst een oplossing zijn," oordeelt hij kortaf.
Augustus - Er komt een nieuwe studierichting aan de Nederlandse Universiteiten. Bij de opening van het academisch jaar buitelen de rectors magnifica over elkaar heen in het aanprijzen van het vak Probleemgewist Oplossen. Oorsprong voor de diepgravende onderwijsvernieuwing is de casus van de tunnelplannen in Dieren. Daar werden jarenlang problemen verondersteld die er bij nadere beschouwing helemaal niet waren. Dat kostte de belastingbetaler veertig miljoen. De studie Probleemgewist Oplossen richt zich er op dat soortgelijke projecten voortaan sneuvelen voordat er wethouders kunnen promoveren tot burgemeester en er geld in inspraakavonden weglekt. Kern van het curriculum is de ontwikkeling van vakmanschap in het ontkennen van problemen. Zodra die namelijk ontbreken, blijken ook oplossingen niet nodig.
September - 't Is iedereen inmiddels duidelijk waarom PvdA-fractievoorzitter in de Rhedense Gemeenteraad Pedro Canters geen wethouder wilde worden als opvolger van Jan Bart Wilschut. Hij moet voorkennis hebben gehad over de vacaturecaroussel die na het debacle van de tunnelplannen op gang ging komen. Met het vertrek van Marijke van Haaren als gedeputeerde bij de Provincie Gelderland schuift ex-Rhedens Raadslid - en nu wethouder van Arnhem - Sander van Bodegraven een stukje op. Pedro twijfelt nog of hij niet meteen wil solliciteren op de functie van bestuurder van een Betuweroutetrein. Onzekerheid of zijn routeschema ook over de Noordtak zal lopen, doen hem besluiten toch maar wethouder in Arnhem te worden.
Oktober - Twee weten meer dan één. Voormalig zwembadeigenaren Reusink en Verheul beginnen hun eigen politieke partij. "Als je weet hoe je van één gulden een miljoen euro moet maken, heb je automatisch het recht op 27 raadszetels," is hun politiek inhoudelijke insteek. "Net zoals de rest nu maar eens moet opkrassen nu ze d'r veertig miljoen doorgejubeld hebben." Speerpunt van de nieuwe partij met de naam Kat in het Bakkie is een tunnelbak die als zwembad kan dienen.
November - Even lijkt het erop dat het Openbaar Ministerie een zaak heeft tegen de voormalig wethouders in het Hart van Dierendebacle. De criminele organisatie die Alberse, Schadd-de Boer en Wilschut zouden hebben gevormd kan echter niet bewezen worden. De afgeluisterde gesprekken met Reusink en Verheul blijken over niet relevante afpersing te gaan met burgemeester Petra van Wingerden. Die laatste is al tijden niet meer in een spijkerbroek gesignaleerd, melden bronnen rond het Kabinet.
December - Stilletjes loopt het jaar 2008 ten einde. In de Gemeente Rheden gaat alles bij gebrek aan problemen oplossingsloos.
Nel Son