2007

columns Regiobode 2 en 9 januari 2007
Januari
- Jachtige tijden in politiek Rheden. Niet echt tijd om het nieuwe jaar rustig te beginnen. Er ontbreekt immers nog een wethouder in het College van B&W sinds het vertrek van Wm Pieper. Die ging thuis de Kerstboom met echte kaarsjes aansteken, blijkens een foto in De Gelderlander. Ingewijden spreken van een symbolische daad. Steekt Wim hier zijn licht ergens anders op? Gaat wat hem betreft de hens in heel het College? Maakt hij licht zodat men hem beter begrijpt en hij weer terug kan komen? De geruchtenmachine in De Steeg draait op volle toeren. Wim is niet ècht uit de partij vertrokken horen sommigen. Hergroepeert hij? Haalden Wilschut, Kock en Brader te vroeg opgelucht adem? Zet zijn partij Pieper gewoon weer terug op zijn wethoudersstoel na een ultrakort sabbatical? Burgemeester van Wingerden laat zich ontvallen dat het haar niet onwelkom zou zijn: "Ik heb nog nooit zo goedkoop een tienduizendkilometerbeurt gehad."
Februari
- Op de achtergrond zijn er sterke machten aan het werk in de partij Gemeentebelangen. Raadsleden die democratisch zijn gekozen voelen het zagen aan hun stoelpoten. Het reglement van orde en het huishoudelijk reglement van de partij blijken herschreven te worden. Die laten volgens ingewijden binnenkort toe dat een Raadslid kan oprotten als hij of zij slimmer probeert te doen dan Wim Pieper tijdens zijn eigen raadswerkperiode. "Dergelijke wijsneuzen zaaien alleen maar verdeeldheid," klinkt het. "Bovendien zouden ze zich eens moeten realiseren op wiens bagagedrager ze het pluche zijn binnengereden." Rikus Brader van de Sosialistiese Partij is onder de indruk van de aangekondigde partijdiscipline. "Zo Maoïstisch is het er bij ons al lange tijd niet meer aan toe gegaan, maar helemaal ongelijk hebben ze natuurlijk niet. Zonder Grote Roerganger blijft een partij uiteraard nergens."
Maart
- Simultaan met de bestuurlijke crisis in de landelijke politiek - Balkenende Vier wil maar niet geformeerd geraken - is ook in Rheden het College nog niet aan een complete regeerploeg toe. De portefeuille van Wim Pieper, die in 2006 de politiek de rug toekeerde en solliciteerde naar de functie van kerstboomverbrander, wordt waargenomen door de overige collegeleden. Maar dat begint zijn tol te eisen. Langzaam dringt het besef zich op dat Pieper toch wel heel veel werk verzette. Wethouder Wilschut, in zijn gewone rode doen de redelijke welbespraaktheid zelve, blijkt naar ambtenaren uit te vallen. "Kunnen jullie dan helemaal niks zelf!?" klinkt het regelmatig op de Steegse wandelgangen. Een anonieme ambtenaar lekt naar deze krant dat een bekertje instantsoep rond een uur of vier geen heilzaam effect meer heeft. "Ik hoor hem regelmatig met van Bodegraven in Arnhem bellen. Geloof niet dat daar op dit moment vacatures zijn."
April
- Railinfrabeheer, een van de partijen bij het realiseren van weg en spoor onder Dieren door, komt met nieuwe gegevens. Het proefrijden op de Betuwelijn in februari van dit jaar heeft aan het licht gebracht dat de lijn voorlopig nog niet bruikbaar is. Daarmee vervallen ook de prognoses dat er op de spoorlijn door Dieren zoveel extra goederentreinen gaan rijden. Er gaat gejuich op in de vrouwenassociatie 'Onze mannen vergaderen alweer' die zich begin dit jaar gevormd had. De 'vergaderweduwen' zoals ze zichzelf noemen, zijn opgelucht dat het bouwstenencircus voorlopig zijn tenten afbreekt. "Het heeft alle schijn dat we onze echtgenoten weer eens een avondje thuis op de bank krijgen," kirt voorzitster Aleid Brouwer. "Van mevrouw van Naamen uit Laag Soeren hadden we al gehoord hoe lekker dat is sinds haar man uit dat gedoe met die Rondweg daar is gestapt. We kunnen niet wachten."
Mei
- Oeps: een computerstoring. Er rijden de hele maand geen treinen op het traject Arnhem - Zutphen. In Dieren weten ze niet waar ze zijn. Geen opstelfiles meer voor gesloten spoorbomen op de doorgaande N 348 of op de Harderwijkerweg of Wilhelminaweg. Zo ongeveer moet het leven er uitzien als er een tunnelbak door het dorp ligt. Geen oponthoud en even lekker naar de IJssel met een ijsje zonder dat het gesmolten is voordat je er aankomt. De witte Peugeot 205 van het Comité Nee (tegen spoortunnelbak) wordt uitgebrand teruggevonden op een spoorwegovergang ter hoogte van Ellecom. Eigenaar Zijlstra krijgt regelmatig een lift nadat hij via een advertentie daartoe heeft opgeroepen. "Niet zo moeilijk als je maar belooft dat je de naam van de automobiliste geheim houdt," licht hij aan verslaggevers toe. Hoe het gerucht in de wereld komt dat hij heel goed Theo Maassen kan nadoen, wordt niet opgehelderd.
Juni
- Consequenties voor het Rhedense College van B&W kunnen niet uitblijven nu de Kabinetsformatie in een stroomversnelling komt. Wethouder Jan-Bart Wilschut wordt door Wouter Bos gebeld voor de post Binnenlandse Zaken. Voor de camera van Nova/ Den Haag Vandaag heeft Wilschut op het Binnenhof in eerste instantie 'geen commentaar'. Als hij echter enthousiast begint te vertellen over de microfoons in de Trêveszaal en de cup-of-soupcarrousel in het Torentje, weten politiek analisten genoeg. Top-reporter Ferry Mingele laat zich in het vraaggesprek met de 'rode zwarte krullenbol van de Veluwezoom' niet met een kluitje in het riet sturen. Met een strikvraag naar wie hij als staatssecretaris wil hebben geeft Wilschut impliciet toch antwoord op de vraag of hij de nieuwe minister wordt. "Ik heb in Rheden geleerd dat ik niets meer wil doen zonder Wim Pieper," laat hij zich ontvallen. De adviseurs van Pieper worden gesignaleerd bij Piet Zomers in Wilp.
Juli
- Heel anders dan vorig jaar is de julimaand dit keer berekoud. Het is nu toch wel duidelijk dat we met een klimaatverandering te maken hebben. Sneeuwstormen teisteren de Veluwezoom en ondernemersvereniging DELS komt met het idee om een stoeltjeslift richting Carolinahoeve aan te leggen. Het nieuwe initiatief wordt in eerste instantie met enthousiasme ontvangen, maar dan blijkt al snel hoe tegenstrijdig ondernemersbelangen kunnen liggen. Winkeliers op de Boulevard willen het startpunt van de stoeltjeslift tussen Bakkerij Koers en de nieuwe viswinkel van Visgilde Peter Verlaan hebben. Dat heet in de volksmond al snel de 'warm broodje-lekkerbekje variant'. Op het Callunaplein hebben ze andere ideeën. Daar zien modemagnaat Welvering en makelaardij Best Living het vertrekpunt richting besneeuwde heuvels idealiter tussen hun vestigingen geplaatst. "Met mijn warme wanten blader je comfortabel door die prachtige chaletbrochures," klinkt daar als argument.
Augustus
- Er heerst in het Kabinet grote tevredenheid over 'De Rhedense Combiza'. Zo worden minister Wilschut en zijn staatssecretaris Pieper op Binnenlandse Zaken liefkozend genoemd. "Dit is nu precies wat ik bedoel als ik het heb over respect hebben voor elkaar," schouderklopt minister-president Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie. De verdeling van de werkzaamheden op het ministerie hebben een drastische wijziging ondergaan. Zo heeft Wilschut zijn verantwoordelijkheid voor de Veiligheidsdiensten overgedaan aan Pieper. De werkzaamheden van onze Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst worden gewoontegetrouw in de commissie Stiekem van de Tweede Kamer achter gesloten deuren besproken met de fractievoorzitters. Waar Wilschut in het begin van zijn ministerschap honderduit uit de school klapte over alle acties ter voorkoming van terroristisch aanslagen, afluisterpraktijken en het openen van de privépost van burgemeester Petra van Wingerden, zijn de staatsgeheimen bij Wim Pieper een stuk veiliger. "Ik ken niemand die zo adequaat een black-out kan krijgen in een commissievergadering," jubelt Balkenende.
September
- Tegen alle verwachtingen in houdt het gedecimeerde College van B&W in Rheden al weer maanden stand. Zowel de partij Gemeentebelangen als de Partij van de Arbeid zijn nog steeds op zoek naar vervangers voor de vertrokken wethouders Pieper en Wilschut. In de Raad voeren eigenlijk alleen het CDA en Groen Links een beetje oppositie. De VVD ziet zich vertegenwoordigd door 'haar' burgemeester die er flink op los mag besturen met al die rondslingerende portefeuilles. Bij Gemeentebelangen zijn het reglement van orde en het huishoudelijk reglement zodanig aangescherpt dat er alleen nog met toestemming van de partijadviseurs gebruik mag worden gemaakt van de toiletten. Die houden sindsdien de lippen stijf op elkaar en de billen bij elkaar. Er kan weer eens lekker doorgeregeerd worden in Rheden, zoveel is duidelijk.
Oktober
- Tot nu toe heeft het alleen nog maar meer gesneeuwd in Nederland. De skilift naar de Carolinaberg is een groot succes, maar het opstappunt ligt bij de Verzinkerij in Spankeren. Nadat vorig jaar bleek dat dit bedrijf betrokken was bij ongeoorloofde kartelvorming is de directie vervangen en is Peter Oversteegen van Sportieve Evenementen er de interim-directie gaan vormen. Hoewel dit besluit in eerste instantie verbazing wekte, blijkt Oversteegen het goed te doen. Zijn managementstrategie brengt hij simpel onder woorden: "Wat je opstapelt valt een keertje om. Dat geldt voor dominostenen en ook voor kartels." De in zijn Verzinkerij gecoate skiliftpalen vinden inmiddels wereldwijd aftrek. Van ex-directeur John Verheul wordt gefluisterd dat hij een aanmeldformulier voor de partij Gemeentebelangen heeft aangevraagd. "Ik heb in het verleden genoeg gezeik met de politiek gehad. Dat kan ik ook zelf," schijnt hij zich in besloten kring te hebben laten ontvallen.
November
- Enthousiasme over de plannen voor weg en spoor onder Dieren door. Die verkeren inmiddels in een vergevorderd stadium. De bestuurlijke slagkracht in De Steeg werpt zijn vruchten af. Zo is het nu duidelijk dat er geen wildviaduct bij Ellecom komt. Om de herten veilig in de uiterwaarden te brengen worden alle bomen van de Middachtenallee gekapt. "Automobilisten zien dan al van verre dat een hert wil oversteken en kunnen hun snelheid aanpassen. Er steekt er in ieder geval niet eentje meer plotseling vanachter een boom over," legt wethouder Brader uit. Om het milieu te compenseren voor deze aderlating biedt hij aan het hout van de gekapte bomen in de houtkachels bij hem thuis en in het partijkantoor van de Sosialistische Partij op te stoken. Een motie van het CDA en Groen Links om met de boomstammen de tunnelbak dicht te timmeren haalt geen meerderheid in de Raad.
December
- Op het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt nu vaart gezet achter de gemeentelijke herindeling aan de Veluwezoom. Velp en Presikhaaf vormen voortaan samen de Gemeente Overhagen. Laag Soeren wordt omwille van een snellere besluitvorming inzake een Rondweg bij de Gemeente Brummen ingedeeld. Laag Soeren krijgt een status aparte binnen het Koninkrijk en valt voortaan onder Aruba. Doesburg krijgt toestemming haar stadswallen uit te breiden tot ook Dieren binnen haar grenzen ligt. Ellecom wordt verkocht aan Volvo-Nederland en Rheden en De Steeg worden een nieuwe groeigemeente. De ambitieuze doelstelling om met woningbouw in noordelijke richting tot aan Apeldoorn de expanderen, vraagt om een krachtig nieuw bestuurder. Minister Wilschut neemt met pijn in zijn hart afscheid van zijn staatssecretaris en benoemt Wim Pieper tot burgemeester van Rheden.

Nel Son