2009

columns Regiobode 7 en 14 januari 2009
januari - Jaarwisseling overleefd? Nu de rest van het jaar nog. Januari 2009 markeert de start van een veelbetekenend jaar. Met op de achtergrond de aanzwellende klanken van de wereldwijde recessie zal er ook aan de Veluwezoom een partijtje meegeblazen moeten worden. Geen nieuwjaarstoespraak kan zonder verwijzing naar harmonische klanken die we moeten toevoegen aan de Symfonie van het Herstel van het Vertrouwen (SvhHvhV). De kakofonie aan bijdragen roept om het opstaan van een groot componist. Verwachtingsvol kijkt iedereen naar elkaar. Wie verstaat de toonkunst om al deze mooie hoopvolle melodieën tot een groots en meeslepend meesterwerk te maken?
februari - Ondernemend Dieren, Ellecom, Laag Soeren en Spankeren wil haar voorvrouwe wel afstaan aan deze componeerklus. Na haar bevlogen toespraak op de Nieuwjaarsreceptie van haar ondernemersvereniging, gaat de mare dat voorzitster Edith Nooteboom van D.E.L.S. de kar met Veluwezoomse muzikanten wel kan trekken. Ingewijden weten dat ze tijdens het paardrijden niet onverdienstelijk neuriet in het zadel. Getrouw de traditie van misverstanden binnen de vereniging, vat de voorzitster de erebaan op als een motie van wantrouwen en stelt haar voorzitsterpost ter beschikking.
maart - ‘Samen staan we sterk’ is een wat on-liberale uitspraak van Rhedens VVD-wethouder Hans Elsenaar, maar hij doelt op de koorpartij die hij in zijn versie van de SvhHvhV wil verwerken. Inmiddels gewend aan zijn rol als redder van de natie of kleinere delen daarvan, werpt hij zich op om een harmonisch meesterwerk te scheppen dat de Veluwezoom zal inspireren in het gevecht tegen de gevolgen van de kredietcrisis. Hij gaat een beetje ‘over-the-top’ in zijn pleidooi om hem deze klus te laten klaren door er op te wijzen dat de Barbier van Sevilla ook een kapper was.
april - Rechtstreeks in de aanval! Dat is weer typisch Gemeentebelangen. De op een na grootste partij in de Raad van de Gemeente Rheden zint het al tijden niet dat ze nog maar nauwelijks muziek weten te maken van hun politieke metier. Maar ook hier zijn de interne strubbelingen (intern ook wel Wubbelingen genoemd) er de oorzaak van dat de SvhHvhV voor geen meter opschiet. De compositiepoging van Wim Pieper verzandt in een partituur van meer dan 1.000 bladzijden voor het Adagio alleen al. Voorzitter Reusink schopt met de ultieme tegeltjeswijsheid dit initiatief onderuit: "van de symfonie des levens krijgt niemand het program", orakelt hij.
mei - Oorzaak of gevolg? Niemand weet het meer. Waarom is iedereen in hemelsnaam bezig met het schrijven aan de SvhHvhV? Muziekcorpsen in de regio verdringen zich bij de informatiebalies van de gemeentehuizen om de compositie te bemachtigen. De premi redatum wordt echter keer op keer uitgesteld. Het vertrouwen in de politiek daalt tot onder een meetbaar punt.
juni - Charismatisch leiderschap: zou dat niet beter zijn dan een muziekstuk, oppert Rhedens burgermoeder Petra van Wingerden. "Ik kon vroeger op school al niet zingen, maar kijk eens waar het mij gebracht heeft", houdt ze het radeloze volk aan de Veluwezoom voor. Een hoopvolle zomer vangt aan.
juli - Hoop en wanhoop liggen dicht bij elkaar. Maar net over de helft van het jaar zit iedereen toch weer met de handen in het haar. Hoe het vertrouwen te herstellen luidde de opdracht voor 2009. Alle compositiepogingen om de SvhHvhV (Symfonie van het Herstel van het Vertrouwen) tot een goed einde te brengen, worden afgeblazen. Het voorstel van Rhedens wethouder Jan Jansen om voor dit afblazen dan toch minimaal een kort stuk voor koperblazers te componeren, wordt weggehoond.
augustus - Er zijn harde ingrepen nodig om de economie te redden. Wouter Bos nationaliseert alle banken en geeft de medewerkers collectief vier maanden arbeidstijdverkorting. Dat kan gemakkelijk omdat iedereen inmiddels het geld van de bank heeft gehaald. Er ontstaat een levendige ruilhandel en vanwege het feit dat bijna niemand meer auto rijdt, dalen de benzineprijzen tot een historisch laag niveau. Er zijn al pompen die nu nog uitsluitend zegeltjes verkopen en daar een volle tank benzine bij cadeau doen.
september - Ter stimulering van het bankwezen komt de overheid met een reddingsplan. In heel het land worden op loopafstand nieuwe banken neergezet. Mensen kunnen daar terecht voor de meest eenvoudige handelingen. Omdat iedereen het geld tegenwoordig bij zich draagt is het met een winderige herfst op komst zaak dat de overdracht van biljetten kan geschieden zonder dat die wegwaaien. Op de banken kan men dicht naast elkaar plaatsnemen en behoedzaam geldtransacties verrichten. De banken worden ook dankbaar gebruikt door ex-automobilisten die er even uitrusten.
oktober - Terug in de tijd. Ach, wat zouden we dat allemaal graag willen. Naar de jaren dat de bomen nog tot in de hemel groeiden en de sky de limit was. Nu piepen we wel anders met al dat verloren vertrouwen. Hoe hebben we het ooit zo ver laten komen, vragen we ons af. De nationale economie is volledig tot stilstand gekomen en overal verschijnen Chinese opkopers om het failliete boedeltje dat Nederland geworden is op te kopen. Ze bieden op alles wat nog maar een beetje waarde heeft. Onderling verkopen ze alles ook weer aan elkaar door. Er zijn prijslijsten in omloop waar bij 131 staat voor het Paleis op de Dam, 21 voor het Gemeentehuis in De Steeg en 54 voor de woning van Petra van Wingerden in Velp. De nummers 16 en 8 staan onverminderd voor Foe Yong Hai en een bami speciaal.
november - Ergens gloort er licht! Dat moet het einde van de tunnel zijn, weten we als geplaagde natie. Met een laatste oprisping waarin we al onze krachten verzamelen, spurten we naar het einde van de recessie. Minister-president Balkenende durft het woordje ‘zoet’ weer uit te spreken. Maar dan moeten we wel weer op hem stemmen, houdt hij ons voor.
december - Sint en Kerstman vallen elkaar vanwege een laatste bezuinigingsmaatregel verzoenend in de armen. Kerst en Oudjaar worden verplicht samen in het vrije weekend gevierd. Een roerig jaar komt ten einde. Als blijk van het herwonnen vertrouwen steekt Nederland voor 100 miljoen aan vuurwerk af. De bouwsector leeft op als er geen basisschool meer overeind blijkt te staan op 1 januari 2010.
Nel Son

Geen opmerkingen: